Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A felelős műszaki vezető

2008.06.08

A felelős műszaki vezető az a személy, aki egy építkezésen vagy bármilyen építési kivitelezési munka során megfelelő szakmai képzettség és gyakorlat birtokában (pl. építészmérnök, épületgépész mérnök stb.) és a Felelős Műszaki Vezetői Névjegyzék bejegyzett, névjegyzéki számmal rendelkező tagjaként érvényes szerződéssel vagy megbízással rendelkezve az építéskivitelezési munkák teljeskörű, felelős szakmai irányítását végzi. 

 

Felelőssége nemcsak a megfelelő anyagok és műszaki megoldások, technológiák, gépek és eszközök szabályszerű alkalmazására terjed ki, hanem felel az általános és speciális munkavédelmi és tűzvédelmi előírások betartása és betartatása tekintetében is.

 

A felelős műszaki vezető nem azonos a műszaki ellenőrrel. A felelős műszaki vezető rendszerint a kivitelező cég vagy szervezet megbízásában áll. Kisebb, házilagos jellegű kivitelezések esetében viszont lehet az építtető megbízottja is. A felelős műszaki vezető nevét szakképesítésének megjelölését és névjegyzék számát az építkezés megkezdése előtt az elsőfokú építésügyi hatóságnál be kell jelenteni.

 

Vigyázat! sokan úgy gondolják, hogy "ez csak egy papír"! Több polgári peres, azaz bírósági eljárásban találkozhattunk olyan felelős műszaki vezetői jogosultsággal rendelkező építésszel, aki úgymond  "csak a nevét adta", de valójában nem gyakorolt szakmai felügyeletet az építkezésen. Sok százezres, esetenként milliós kártérítések, nemritkán büntető eljárások lettek az ilyen felelőtlen, meggondolatlan eljárások eredményei.

 

 

 A vonatkozó jogszabályok szerint:

A felelős műszaki vezető felel az építménynek, építményrésznek, szakmunkának a jogerős és végrehajtható építési engedélynek és a hozzá tartozó jóváhagyott engedélyezési terveknek, illetve a jogszabályban meghatározott kivitelezési terveknek megfelelő megvalósításáért, továbbá az építési tevékenységre vonatkozó szakmai, minőségi és biztonsági előírások megtartásáért és a munkálatok végzésének szakszerűségéért.

 

A jelenleg hatályos jogi szabályozás részleteit lásd a felelős műszaki vezető tevékenységével kapcsolatban: www.crossmi.eoldal.hu

 

Amennyiben egy építkezés befejezése után a felelős műszaki vezető bármilyen okból nem ad, vagy nem tud adni nyilatkozatot, (nem elérhető, minőségi, elszámolási jogvita folyik a kivitelezővel, stb.) akkor a használatbavétrli engedély megkéréséhez  építésügyi műszaki szakértő véleményével ez a hiányzó nyilatkozat pótolható. Ebben is tudunk segíteni.